Antwerpse haven binnenkort bereikbaar met waterbus - Regis Consult

Antwerpse haven binnenkort bereikbaar met waterbus

In 2016 start de stad Antwerpen met een waterbusverbinding op de Schelde waardoor het woon-werk verkeer van en naar de haven makkelijker zal verlopen.

De vijf tot zes gehuurde boten zullen op drie ‘waterlijnen’ varen: een stadslijn van linker- naar rechteroever, een havenlijn van en naar de haven en een regiolijn om bewoners uit het zuiden (zoals Schelle en Hemiksem) naar het centrum van de stad te brengen.

Volgens bevoegd minister Marc Van Peel wordt het verkeer in de haven de komende jaren moeilijker door geplande werkzaamheden. Door ruim 60.000 mensen elke dag over de Schelde te vervoeren, zal het fileprobleem grotendeels opgelost worden.

Van Peel haalde de mosterd in onze buurlanden. Hamburg, Londen en Rotterdam hebben al enkele jaren een gelijkaardig vervoersproject. Zo varen er in Rotterdam enkele catamarans die 200 mensen per keer vervoeren.

Om een goede aansluiting met het bestaande openbaar vervoer te garanderen, worden er nog gesprekken aangeknoopt met De Lijn en de NMBS om een eventuele samenwerking te bekomen. Voor Van Peel is een ideaal scenario dat werknemers thuis met één ticket eerst de bus of trein kunnen opstappen om daarna de waterbus naar het werk nemen. De kostprijs van een ticket is nog niet bepaald.

Publicatiedatum: 28 oktober 2015