Bayer maakt matras van CO² - Regis Consult

Bayer maakt matras van CO²

Het Duitse chemieconcern Bayer brengt binnenkort een matras op basis van CO² op de markt. Het wordt het eerste commerciële product van een ambitieus project waarbij CO² gebruikt wordt als vervanger van petrochemisch materiaal.

Onderzoekers ontdekten een katalysator om CO² als component te gebruiken om polyolen te produceren, een grondstof voor plastiek. Uit die reactie ontstaat PU, een stof gebruikt in matrassen, isolatiemateriaal en autocomponenten. De nieuwe materialen werden de voorbije twee jaar grondig getest in een proeffabriek in Leverkusen. Die testen draaiden positief uit en de materialen blijken dezelfde kwaliteit te hebben als wanneer de productie op een traditionele manier vanuit petroleum zou gebeuren.

Er komt nu een productiefaciliteit ten noorden van Keulen met een capaciteit van duizenden ton. Vanaf 2016 zal daar jaarlijks 5000 ton polyol geproduceerd worden. Bayer zal zo een vijfde van de op olie gebaseerde grondstoffen vervangen door CO² en bijgevolg minder afhankelijk worden van olie.

De vraag is of Bayer de exclusieve producent zal worden van polyolen met CO² of het Duitse concern ook andere spelers onder licentie zal brengen.

Publicatiedatum: 2 juni 2015