Bereid je voor met onze sollicitatietips! - Regis Consult

Bereid je voor met onze sollicitatietips!

Solliciteren is niet iedereen gegeven. Het brengt vaak stress met zich mee, daarom is een goede voorbereiding de sleutel tot succes. Wees voorbereid op vragen over je professionele loopbaan en keuzes die je hebt gemaakt. Maar vergeet zeker niet dat je persoonlijke competenties even belangrijk zijn als je professionele vaardigheden.

1. Vertel iets over jezelf

Dit is een goede vraag om een gesprek mee te starten. Houd structuur in je antwoord en bepaal vooraf welke feiten je extra in de verf wil zetten. Beperk je niet alleen tot professionele mijlpalen, maar geef ook wat prijs over je persoonlijk leven.

“Competenties zijn belangrijk maar tijdens een kennismakingsgesprek wil ik vooral graag weten wie de persoon achter het cv is. Hoe redeneer je? Hoe sta je in het leven?"

2. Waarom solliciteer je voor deze job?

Licht voldoende toe waarom je besloot te reageren op de vacature. Ben je vertrouwd met alle taken in de functiebeschrijving? Of net niet, en hou je van een uitdaging om bij te leren? Geef dan aan dat je nog groeipotentieel hebt.

“Ik wil van kandidaten graag weten hoe ze hun kansen inschatten. Staan er competenties beschreven waar je over twijfelt? Of is de vacature helemaal wat je zoekt?”

3. Wat weet je over ons bedrijf?

Maak je huiswerk en bekijk vooraf de website, zoek eens op Google en bekijk wat de sociale media zeggen over het bedrijf. Misschien is er een groot project aan de gang? Of heeft het bedrijf geïnvesteerd in nieuwe technologie?

“Toon interesse in het bedrijf door vragen te stellen. Hoeveel mensen werken er? Hoe ziet een gewone werkdag eruit? Zal je veel samenwerken met je collega’s? Je gaat tenslotte veel uren doorbrengen op het bedrijf met je collega’s.”

4. Wat verwacht je van je nieuwe job?

Het antwoord op deze vraag geeft aan of je verwachtingen en je persoonlijkheid passen in het bedrijf. Ben je sterk in het opvolgen en coördineren van projecten of steek je graag mee de handen uit de mouwen? Wil je liefst steeds op dezelfde plaats werken of verplaats je je graag naar verschillende vestigingen?

“Vertel eerlijk wat je minder goed ligt of waarover je twijfelt. Wat wil je bijvoorbeeld echt doen in een nieuwe job en wat niet? Zijn er zaken waarop je afknapt?”

5. Hoe moet je salarispakket eruit zien?

Leg de lat zeker niet te hoog of te laag, maar doe een realistisch voorstel.

“Informeer je bij kennissen uit de sector wat een correct loon is voor de functie. Vergeet ook zeker niet te vragen naar extra legale voordelen zoals een bedrijfswagen, tankkaart, maaltijdcheques of hospitalisatieverzekering. Die zaken kunnen een mooie aanvulling en ook een onderhandelingspunt zijn.”

6. Van welk project ben je het meest tevreden?

Dat hoeft niet meteen je succesproject te zijn. Geef zeker een voorbeeld van hoe je een probleemsituatie hebt kunnen overwinnen. Je zal hoe dan ook in je nieuwe job geconfronteerd worden met problemen en dan is het goed om te weten hoe je daarmee omgaat.

“Schets de situatie tijdens het project. Wat was de probleemsituatie en hoe heb je die opgelost? Was er tijdsdruk en handelde je alleen?”

7. Hoe zouden andere mensen je omschrijven?

Focus op je professionele capaciteiten en houd de functiebeschrijving van de vacature in het achterhoofd. Solliciteer je voor een job waar je aandachtig en nauwkeurig moet kunnen werken? Of moet je snel kunnen reageren zonder te aarzelen?

“Ik stel kandidaten steeds de vraag wat een leidinggevende zou vertellen over hem of haar. Of je collega’s, vrouw, man, broer of zus. Zo krijg je een compleet ander antwoord dan wanneer je hem of haar persoonlijk zou vragen naar sterke en zwakke punten.”

8. Wat zijn je ambities?

Met deze vraag wil de recruiter weten welke doelen je nastreeft en of die in lijn zijn met je kwaliteiten en ervaring.

“Haal bepaalde elementen aan die jouw ideale job zeker moet hebben en welke stappen er volgens jou nodig zijn om je ambitie te realiseren.”

9. Heb je nog vragen?

Om goed voorbereid over te komen is het belangrijk om zelf ook vragen te stellen. Je stelt dus best een aantal vragen op het einde van het gesprek.

“Weet je niets concreet te vragen? Haal dan een aantal zaken aan die in het gesprek besproken zijn. Zo laat je zien dat je goed geluisterd hebt en dat je belangstelling toont voor de recruiter, de vacature en het bedrijf.”

10. Extra

Kom verzorgd naar je sollicitatiegesprek en besteed aandacht aan je voorbereiding.

“Kleed je netjes en verzorgd. Print ook je cv in tweevoud af, een exemplaar voor jou en een voor je interviewer. Neem bovendien een schriftje mee waarin je notities kan nemen.”

Publicatiedatum: 22 mei 2017