Grootste overname ooit voor Solvay - Regis Consult

Grootste overname ooit voor Solvay

Het Belgische chemiebedrijf Solvay heeft het Amerikaanse Cytec overgenomen voor 5 miljard euro. Cytec is een sectorgenoot en gevestigd in New Jersey. De overname is de grootste ooit voor Solvay waardoor het bedrijf zo één van de grootste speler in de chemicaliën wordt.

Cytec is gespecialiseerd in chemicaliën voor de mijnbouwindustrie en stelt 4600 mensen te werk. Om de overname nog voor het einde van het jaar rond te krijgen, moet er een kapitaalverhoging gebeuren bij de aandeelhouders. Dat die vers geld moeten leveren, is een primeur in de geschiedenis van het bedrijf.

Met de overname wil Solvay zijn consumentenaanbod vergroten en zijn ambitie om leider in duurzame chemie te worden verstevigen. Ook zal zijn schaal aanzienlijk vergroten en zal hij quasi onmiddellijk toegang hebben binnen de luchtvaart.

INOVYN

Bovendien sloot Solvay een joint venture met INEOS om de chloorvinylproducent INOVYN op te richten. INOVYN is in Londen gevestigd en stelt 4300 mensen te werk in België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Noorwegen, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

De joint venture is echter geen lange termijn plan, want na 3 jaar zal Solvay uit INOVYN stappen waardoor INEOS de enige eigenaar van de onderneming wordt.

Publicatiedatum: 5 augustus 2015