Hoe schrijf ik een goed cv? - Regis Consult

Hoe schrijf ik een goed cv?

Een goed cv is cruciaal in je zoektocht naar een nieuwe uitdaging. Het is namelijk het eerste dat een rekruteerder onder ogen krijgt wanneer jij solliciteert. Als je dus geselecteerd wil worden, moet je er zeker van zijn dat je cv opvalt tussen alle anderen. Hoe doe je dat?

Schrijf duidelijk en zonder schrijffouten

Door een goede opbouw kan de rekruteerder in één oogopslag zien welk vlees hij of zij in de kuip heeft. Probeer enkel de relevante informatie te vermelden en vermijd dat je cv te langdradig is en dus niet volledig gelezen wordt. Een cv van 2 à 3 pagina’s is een goed richtcijfer. Spelfouten zijn echt uit den boze. Maak gebruik van opsommingstekens en zet bijvoorbeeld telkens je functie en/of werkgever vetgedrukt. Gebruik zo weinig mogelijk afkortingen, letterwoorden of overdreven vaktaal.

Houd je cv up-to-date

Heb je onlangs een opleiding gevolgd? Noteer die dan meteen. De kans bestaat dat wanneer je een tijd later op zoek gaat naar een nieuwe job, je vergeten bent wanneer je welke opleiding volgde. Recente projecten waar je aan hebt meegewerkt zijn interessant om mee te geven. Zo toon je dat je betrokken en geïnteresseerd bent in je job.

Hanteer een anti-chronologie

Som je werkervaring en je behaalde diploma’s op beginnende met de recentste prestaties. Die zijn het interessantst voor de rekruteerder en krijgen zo ook de meeste aandacht. Het voordeel is dat de evolutie en de vorderingen die je in je professionele loopbaan maakte erg duidelijk worden weergegeven. Zorg er wel steeds voor dat je de eventuele leemtes uitlegt.

Specifieer je persoonlijke gegevens

Geef zeker je geboortedatum, geslacht, nationaliteit woonplaats en burgerlijke staat mee. Rekruteerders kunnen je zo een passend jobvoorstel doen op basis van onder andere afstand woon-werk verkeer. Een professionele profielfoto maakt je cv een stuk persoonlijker maar let op met vakantiefoto’s of foto’s uit je vrije tijd.

Vermeld taalkennis, persoonlijke- en technische vaardigheden

Voor sommige jobs moet je meerdere talen goed beheersen. Je komt misschien in contact met anderstalige collega’s of misschien moet je wel een periode naar het buitenland? Andere vaardigheden zoals je kennis van computerprogramma’s en interne software zijn zeker het vermelden waard. Maar gebruik ruimtes op een nuttige manier, vermeld dus enkel de vaardigheden die je echt nodig zal hebben in je functie!

Licht je persoonlijke vaardigheden toe, zo kunnen rekruteerders nagaan of je in de bedrijfscultuur past. Ben je ambitieus of kies je voor zekerheid? Ben je vlot in de omgang of ben je eerder terughoudend? Ook de zogenaamde ‘soft skills’ zoals leidinggeven, coördineren en netwerken zijn interessant om weten.

Is je cv helemaal op en top? Lees dan hier hoe je succesvol solliciteert!

Publicatiedatum: 27 juli 2017