Nieuw Saoedisch project in Antwerpse haven brengt honderden nieuwe jobs - Regis Consult

Nieuw Saoedisch project in Antwerpse haven brengt honderden nieuwe jobs

Energy Recovery Systems (ERS) investeert met het eerste “Waste to Chemicals”-project ter wereld in een installatie om afval om te zetten in ammoniak en ureum. Die installatie zal gebouwd worden in de haven van Antwerpen aan het Delwaidedok. Het industrieel megaproject is goed voor een investering van 3,3 miljard euro en voor 900 jobs.

Het Antwerpse stadsbestuur geeft groen licht voor een nieuw project op de rechter Scheldeoever, dat volgens het bestuur inhoudelijk het meest geschikt is voor de invulling van de 150 hectare concessie. Energy Recovery Systems (ERS) wil namelijk jaarlijks 3,5 miljoen ton niet-recycleerbaar industrieel afval verwerken tot ‘groene’ ammoniak en ureum. Per dag zou er zo’n 9500 ton afval waaronder pvc aangevoerd worden uit Groot-Brittannië. Door processen zoals vergassing aan een hoge temperatuur zou zo 4500 ton ammoniak en 3850 ton ureum geproduceerd worden. Die grondstoffen kunnen gebruikt worden door bedrijven uit de Antwerpse haven of in het buitenland.

ERS zal de gronden op de rechter Scheldeoever overnemen van de de Zwitserse rederij MSC. Die verhuizen naar het Deurganckdok op de linker Scheldeoever.

Publicatiedatum: 5 mei 2015