Robot bouwt huis in 48 uur - Regis Consult

Robot bouwt huis in 48 uur

Hadrian, een metselrobot genoemd naar de Romeinse keizer Hadrianus, kan duizend bakstenen per uur leggen. Als de robot dag en nacht doorwerkt, kan hij zo in twee dagen tijd de ruwbouw van een huis afhebben. Daarmee is de robot aanzienlijk sneller dan de mens die daar vaak vier tot zes weken over doet.

De maker van Hadrian, Mark Pivac, heeft op dit moment het prototype klaar en hoopt binnen enkele jaren de robot op de markt te brengen. Het verschil met reeds bestaande robots is dat de robot zelfstandig een stapel bakstenen kan leggen zonder menselijke tussenkomst. Dankzij een 3D-computer kan de robot de bakstenen perfect snijden en plaatsen volgens het plan dat in het computergeheugen zit. De machine zou zelf rekening houden met elektrische – of waterleidingen.


Door de komst van de robot zal de bouwindustrie stevig door elkaar geschud worden. De duurtijd van een nieuwbouw verlaagd aanzienlijk er zullen er nog maar twee mensen aanwezig moeten zijn op de werf, namelijk iemand die de machine bestuurt en iemand die de kwaliteit controleert.

Enkele min (of aandachts-) punten: De robot smeert enkel de onderkant van de baksteen in met metsel. En op de demo is ook niet meteen duidelijk of de metselde muurtjes tijd krijgen om te drogen.

Publicatiedatum: 6 juli 2015