De 5 sollicitatietrends voor 2020 - Regis Consult

De 5 sollicitatietrends voor 2020

2020 belooft een boeiend jaar te worden voor de arbeidsmarkt. De war on talent zal ook komend jaar bedrijven voor de uitdaging naar geschikte arbeidskrachten stellen, terwijl nieuwe generaties stilaan hun plek op de bedrijfsvloer opeisen. Om samen sterk te staan in een nieuw jaar vol geslaagde matches, lijsten wij graag de 5 sollicitatietrends voor 2020 volgens onze recruiters op!


1. Ok, boomer


Afgelopen jaar veroorzaakte de ‘ok, boomer’-discussie heel wat ophef. Gegrond of niet, feit is wel dat het vandaag meer dan ooit duidelijk is dat de komst van nieuwe generaties voor een nieuwe dynamiek op de arbeidsmarkt zorgt. Generatie Z, en in mindere mate millenials, dragen andere waarden en normen in zich dan pakweg de babyboomgeneratie.

Waar jobhoppen vroeger als not done gezien werd en werknemers vaak hun hele carrière voor dezelfde werkgever werkten, is nu het omgekeerde merkbaar. Zonder duidelijke strategie of aanpak zouden deze verschillen spanning kunnen veroorzaken op en naast de werkvloer.

Zo evalueren schoolverlaters vandaag een loonpakket op een andere manier dan hun evenknie met pakweg 25 jaar meer ervaring. Een grote gezinswagen als bedrijfswagen zal bijvoorbeeld voor de dertiger of veertiger als een groot voordeel aanzien worden, maar is dit vaak niet voor de twintiger die zaken als een goede work-life balance of opleidingsplan doorgaans hoger in het vaandel dragen. Een flex verloningsplan of cafetariaplan is dezer dagen meer dan ooit de standaard binnen bedrijven. Ook een kritische blik werpen op de werkomgeving en -voorwaarden dringt zich steeds vaker op om ervoor te zorgen dat een werkgever ook deze jongere generaties langer aan zich kan binden.


2. Digital first


Automatisering, artificial intelligence, gamification: Het zijn maar enkele van de buzzwords die ook afgelopen jaar door de HR-afdelingen zoefden. Want, hoe zet je als werkgever in op het comfort dat nieuwe digitale trends bieden zonder daarbij het in rekrutering zo belangrijke menselijk contact te verliezen?

Hét sleutelwoord (of beter: de twee sleutelwoorden) hierbij zijn ongetwijfeld ‘candidate experience’. Alles begint en eindigt bij je eindklant: Wie is hij/zij? En vooral: hoe maken we het voor hem/haar zo gemakkelijk mogelijk om ons als werkgever te vinden, over onze organisatie(cultuur) te leren en bij interesse zijn of haar kandidatuur in te sturen en deze verder op te volgen? Daarbij is er jammer genoeg niet één gouden formule, maar dit hangt sterk af van de bedrijfscultuur en de doelgroep die een bedrijf voor ogen heeft.

Wij bij Regis Consult geloven alvast dat digitaal ook in 2020 een nog belangrijkere plek zal innemen in deze customer journey. Om die reden zullen we dan ook vanaf zeer binnenkort (volg ons op LinkedIn of Facebook voor meer info!) aanwezig zijn op een innovatieve online job fair waar het gemak van 24/7 vanuit je luie zetel solliciteren gecombineerd wordt met een human touch onder de vorm van avatars, online chat en een 3D-beursomgeving.
3. Social recruitment


Wie digitaal zegt, zegt daar ook steevast social media bij. Facebook zette de afgelopen jaren de achtervolging in op LinkedIn, wat door de band als het professionele kanaal bij uitstek gezien wordt. Met Facebook Careers wil het sociaalnetwerk bedrijven aansporen om vacatures op diens platform te posten.

Toch gaat social recruitment verder dan puur het publiceren van openstaande functies. De rol van employer branding via social media zal ook komend jaar nog groeien, zowel binnen de voor de hand liggende kanalen als Twitter, Instagram, Facebook en LinkedIn, maar ook op opkomende platformen als TikTok en Snapchat. Zeker werkgevers die zich richten op generatie Z zetten snackable video content best nog wat hoger op hun prioriteitenlijst.

Want, social recruitment is een proces op lange termijn, wat begint bij een duidelijke strategie. Welke kanalen zijn belangrijk om jouw doelgroep te bereiken? Welke boodschap willen we consistent verspreiden? Welke tone of voice en soort posts passen bij ons bedrijf én spreken onze doelgroep aan? Wat social recruitment onderscheidt van traditionele kanalen is dat het de mogelijkheid biedt om in interactie te gaan. Wees dan ook bereikbaar en stimuleer engagement. Bovendien heb je met je hele team als ultieme ambassadeurs een schat aan bereik en potentieel in handen via social media.


4. Authenticiteit zegeviert


De tijd dat een bedrijf zich moest profileren als de ideale werkgever en enkel positieve boodschappen de wereld in stuurde, is voorbij. Werkzoekenden appreciëren het tegenwoordig meer dat een werkgever authentiek is en zijn ware gelaat toont. The good, maar ook the bad. En nee, dan willen we niet zeggen dat we vanaf nu allemaal de vuile was moeten buitenhangen, maar eerder dat het oké is om een menselijk gezicht te tonen. Kandidaten willen weten wat werken voor jouw bedrijf anders maakt dan voor je concullega’s, en daar spelen zaken als human capital en bedrijfscultuur vaak een grote rol.

Sociale media, blogs en video content kunnen zeker helpen om die identiteit weer te geven, maar wees zeker niet beschroomd om ook tijdens face-to-face sollicitatiegesprekken een eerlijke weergave van de openstaande vacature te delen. Zijn er bepaalde uitdagingen die op de weg zullen liggen? Een kandidaat weet die namelijk vaak liever op voorhand dan deze nadien zelf te moeten ondervinden en zijn hoge verwachtingen niet ingelost te zien worden. Beter is om op voorhand die kaart eerlijk op tafel te leggen dan tijd te steken in een nieuwe werknemer die snel weer afhaakt omwille van dit issue.


5. Dialoog


De laatste trend vloeit eigenlijk voort uit de bovenstaande vier. De opkomst van nieuwe generaties, meer sociale media, meer authenticiteit en zeker niet te vergeten de sterke positie van de werkzoekende op de arbeidsmarkt vandaag zorgen ervoor dat het traditionele sollicitatiegesprek waarbij de HR-medewerker een lijst vragen afvuurt op de kandidaat steeds vaker plaatsmaakt voor een dialoog tussen beide partijen. Een open gesprek dat peilt naar de verwachtingen van beiden is vaak een veel betere voedingsbodem om te kijken of er een match is.En jij, ben jij klaar om ook komend jaar de zoektocht naar een geschikte job of kandidaat aan te vatten? Één ding staat vast: wij bij Regis Consult staan alvast te popelen om u bij elke stap van dit proces te helpen. Neem vandaag nog contact met ons op of bekijk onze openstaande vacatures. Samen maken we van 2020 jouw jaar!
Publicatiedatum: 10 januari 2020