Solliciteren via social media, is het de moeite waard? - Regis Consult

Solliciteren via social media, is het de moeite waard?

Het is vanzelfsprekend dat LinkedIn het meest gebruikte socialmedia-kanaal is voor werkgevers en werknemers. Maar ook Twitter, Facebook en zelfs Snapchat kunnen worden ingezet om je sollicitatie succesvol in te sturen. Zo kan je bijvoorbeeld tweeten naar de HR-verantwoordelijke van een bepaald bedrijf waarvoor je graag zou werken, reageer je op een oproep naar nieuwe werkkrachten op Facebook of kan je gevraagd worden een korte video in te sturen via Snapchat waarin je jezelf voorstelt. De mogelijkheden via social media zijn uitgebreid, maar hoe ga je gericht op zoek naar een nieuwe uitdaging? We delen graag onze expertise over solliciteren en rekruteren via social media.

Wie zoekt, die vindt…

Maar wie opvalt, wordt gevonden! Maak je profiel op social media opvallend en zorg voor een positieve uitstraling. Laat op LinkedIn recruiters weten dat je (actief) op zoek bent. Dat doe je door de instelling ‘let recruiters know you’re open’ aan te vinken. Je vindt de optie onder het tabje ‘jobs’ en klik dan door op ‘update career interests’.
Wees zo volledig mogelijk en vul je profiel(en) op social media aan met een originele headline, belangrijke skills en samenvattingen. Vergeet ook zeker de aanbevelingen en je persoonlijke gegevens niet. Op deze manier ben je meer zichtbaar voor recruiters en bedrijven die aanleunen bij je interesses en profiel!

Wees proactief

Actief participeren op social media is een must, maar wees zeker dat je een positieve indruk nalaat. Een grote no-go zijn ongepaste en/of smakeloze foto’s, negatieve commentaren (op bepaalde artikels of foto’s) en grammaticale fouten. Geef blijk van een uitgebreide woordenschat en kennis. Deel bijvoorbeeld nieuwsberichten over onderwerpen uit je vakgebied, neem deel aan discussies en volg bedrijven waar je graag voor zou werken. Wees hierbij voorzichtig welk kanaal je gebruikt, je standpunt verdedigen tijdens een verhitte discussie kan op Twitter, maar op LinkedIn houd je best een professionele toon aan (hoe je solliciteert via LinkedIn lees je hier). 

Bepaal je toekomstperspectieven

Op zoek gaan naar een (nieuwe) job kan verschillende redenen hebben, misschien ben je wel klaar voor een carrièreswitch of zoek je meer uitdaging. De mogelijkheden en vacatures op social media zijn onuitputtelijk, probeer daarom voor jezelf goed te bepalen wat je wel en niet wil en ga gericht op zoek. Laat recruiters weten wat je toekomstplannen zijn en durf ook aanbiedingen die niet in lijn liggen met jouw verwachtingen vriendelijk af te wijzen.

Eenmaal een gesprek te pakken? Lees dan zeker onze tips!

Publicatiedatum: 29 juni 2017