Aantal bouwbedrijven in Vlaanderen stijgt - Regis Consult

Aantal bouwbedrijven in Vlaanderen stijgt

4417 nieuwe bouwbedrijven werden er in 2014 opgestart. Dat is 4% meer dan vorig jaar. Een lichte stijging weliswaar, toch ziet Bouwunie de toekomst rooskleurig. “De bouwbarometer is in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen tot 96,2 en dat is beduidend beter dan het vorige kwartaal”, staat in het rapport.

Na dalingen in 2012 en 2013 mag de bouwsector opnieuw een stijging van het aantal startende bouwbedrijven noteren. Een lichte stijging van 4% brengt het totaal voor 2014 op 4417. Dat zijn er 159 meer dan het jaar voordien, toch ligt het niveau van de topjaren 2011 (5112) en 2007 (5742) nog ver weg.

Crisis

Ook het aandeel startende bouwbedrijven in het totaal aantal startende ondernemingen in Vlaanderen kent sinds 2011 een dalende tendens. Redenen daarvoor zijn het lager werkvolume en een scherpere concurrentiestrijd volgens Bouwunie, de Unie van het KMO-bouwbedrijf. “De crisis laat zich nog duidelijk voelen en de evolutie naar een dienstenmaatschappij ligt mee aan de basis van deze tendens”, zegt de beroepsorganisatie van de zelfstandigen en KMO’s uit de bouwsector.

Toekomst

Nieuwe bouwbedrijven zijn nodig. De huidige regelgeving inzake renovatie ijvert voor betere energieprestaties en hoger comfort waardoor de vraag naar bouw- en/of renovatieprojecten stijgt. Ook de demografische evolutie doet de vraag naar woningen stijgen.

In de bouwbarometer van het eerste kwartaal van 2015 blijkt dat er meer vertrouwen is bij de zaakvoerders van de Vlaamse bouwkmo’s. Met 96,2 indexpunten is de 100 wel nog ver buiten bereik wat betekent dat er nog steeds meer bouwondernemers de toekomst negatief inzien.

Momenteel heeft Regis Consult 50 openstaande vacatures in de bouwsector. Bekijk het joboverzicht voor meer info.

Publicatiedatum: 11 mei 2015