Van burn-out naar droomjob? Zo pak je het aan! - Regis Consult

Van burn-out naar droomjob? Zo pak je het aan!

Plezier vinden in het werk dat je doet, het lijkt zo’n logisch gegeven dat we te weinig stilstaan bij de onschatbare waarde ervan. Want de ene dag sta je gemotiveerd, enthousiast en gewaardeerd in je functie, waarna het de volgende dag ook plots kan kantelen. Zo nu en dan krijgen we kandidaten bij Regis Consult over de vloer die jammer genoeg mentaal opgebrand en uitgeblust (geweest) zijn. Hoewel burn-out vaak het gevolg is van een jarenlange overbelasting die zowel lichamelijk, psychisch als sociaal heel wat klachten met zich meebrengt, vormt deze ervaring net het begin van een nieuw hoofdstuk, dat naar persoonlijke groei en jawel, werkgeluk leidt. Onze collega Bram kwam na een burn-out bij Regis Consult terecht en geeft graag enkele tips.

Maak het bespreekbaar

Weinig gezondheidsproblemen waar zo veel taboe rond hangt dan burn-out. Nochtans is het bespreekbaar maken net een van de stappen richting meer werkgeluk. Het aanvaarden, durven en kunnen op tafel leggen van wat er speelt, zorgt er namelijk voor dat dit niet alleen heel wat druk wegneemt bij de persoon in kwestie, maar plaveit ook de weg op de werkvloer richting meer begrip en gerichte oplossingen. Bram vertelt over zijn ervaring: “Onthoud: You are not alone. Weet dat je soms op onbegrip zult stoten, maar dat er ook heel wat mensen, waaronder collega’s, vrienden, je huisarts, enz. zijn die wel begrip tonen en een steun en toeverlaat kunnen zijn.”

Als specialist in project en permanent staffing van hoogopgeleide technische experts raden we kandidaten die geworsteld hebben met een burn-out dan ook steevast aan om openlijk en eerlijk te communiceren over het topic. Het siert een kandidaat dat hij of zij niet alleen de durf heeft om hierover te praten, maar zeker ook over een stevige dosis zelfkennis en -reflectie beschikt. Daarnaast geeft het ons, als matchmaker tussen jobs en professionals, inzicht in de taken, verantwoordelijkheden en werksfeer waar jij als werknemer of opdrachtnemer gelukkig van wordt en welke je net stress opleveren. Op die manier leggen wij graag voor jou een succesvolle link naar een werkomgeving waar jij je thuis kan voelen.

Grenzen (leren) stellen

Een burn-out is meestal het gevolg van grenzen die veelvuldig overschreden werden. Leren waar je eigen grenzen liggen, en bovendien deze te bewaken, is waar de sleutel ligt tot het voorkomen van een tweede burn-out. Bram herkent dit: “Dit zal voor mij een aandachtspunt blijven. Ik ben blij dat ik om die reden kan rekenen op begrip van Regis Consult, die via een jobcoach mij wil ondersteunen.”

Laat je goed begeleiden en omringen

Een van de belangrijkste succesfactoren om sterker uit een burn-out te komen, is hoe je begeleid, opgevolgd en omringd wordt. Durven hulp zoeken en aanvaarden is vaak een van de moeilijkste stappen in het burn-outproces, maar wel een van de meest cruciale. Bram gaat verder: “Leren luisteren naar de signalen van je lichaam, geest en omgeving is een van de eerste stappen naar herstel, maar voor mij meteen ook de grootste. Eens je de burn-out voor jezelf aanvaardt, maak je ruimte voor ontwikkeling en groei en kan je de nodige professionele hulp zoeken.” Ook je directe omgeving, waaronder je huidige werkgever, rekenen we daaronder. Zoals hierboven aangegeven, begint alles bij een eerlijke communicatie. Mits wederzijds respect en de wil om de werksituatie samen te verbeteren kan een burn-out een nieuwe start betekenen.

Durf te kiezen voor verandering

Na je burn-out heb je vast stappen gezet naar Jezelf 2.0. Merk je dat jouw functie je in de weg staat, durf dan te kiezen voor verandering. Is je huidge job bijvoorbeeld te stresserend? Bekijk dan de mogelijkheden om (een deel van) je takenpakket te herverdelen, een andere job op te nemen of te vragen naar versterking. Zorgt de woon-werkafstand voor spanning en is verhuizen geen optie? Vraag je dan af of telewerk een mogelijkheid is en indien niet, bekijk opties dichter bij huis.

In alle geval, laat je burn-out eerder een nieuw hoofdstuk betekenen dan een zwarte bladzijde in je carrièreboek. Kan je hulp gebruiken om je carrière te heroriënteren? Neem dan vandaag nog contact op met Regis Consult. We helpen je graag verder om dat nieuwe hoofdstuk vorm te geven.

Publicatiedatum: 12 september 2019