Havenhuis ook open voor publiek - Regis Consult

Havenhuis ook open voor publiek

Met de glazen bekleding van de buitengevel worden de laatste loodjes gelegd aan het nieuwe Havenhuis in Antwerpen. Het gebouw zal eind september officieel openen en dan is iedereen welkom om het nieuwe havenicoon te bezoeken.

Havenschepen Marc Van Peel (CD&V) uitte tijdens zijn nieuwjaarsboodschap ook de wens om niet alleen bezoekers toe te laten tijdens de eerste weken na de officiële opening, maar ook daarna voor grotere bezoekersgroepen. Zij kunnen dan na de diensturen of in het weekend genieten van het uitzicht over de stad en de haven.

Het nieuwe Havenhuis wordt de nieuwe hoofdzetel van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen waar 500 medewerkers tewerkgesteld worden. Het nieuwe gebouw aan de skyline van Antwerpen is een ontwerp van architectenbureau Zaha Hadid Architects. Architecte Zaha Hadid ging naar alle waarschijnlijkheid aanwezig zijn op de opening in september, maar ze overleed op 31 maart 2016.

Onze klant Interbuild startte in oktober 2012 de werken en leidt het project dat bestaat uit drie fases:


  • Fase 1: ondergrondse parking.
  • Fase 2: ontdoen van technische installaties, binneninrichting en dak.
  • Fase 3: bouw van nieuwe kantoorgebouwen met de volledige restauratie, inrichting en afwerking.


Enkele weetjes (van portofantwerp.com):


  • Staal speelt de hoofdrol in het ontwerp: een atriumdak van 102 ton, de kolommen van 205 ton en de zware nieuwbouwconstructie weegt 1500 ton. Een uitstekend visitekaartje voor de belangrijkste staalhaven van Europa.
  • Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid ligt de haven van Antwerpen nauw aan het hart. Zo wordt het hout van de 270 nieuwe ramen vanuit Canada per container naar Antwerpen verscheept en een groot deel van de in totaal 30.000 m³ uitgegraven grond van de ondergrondse parking per binnenschip naar nieuwe eindbestemmingen. Meer dan een derde van de totale goederentrafiek van en naar de haven van Antwerpen verloopt via binnenvaart. Ook de bakstenen die gebruikt worden bij de ruwbouwwerken in het bestaande gebouw en de parking bevatten gerecupereerd slib uit de Schelde.

Copyright Zaha Hadid Architects


Publicatiedatum: 7 januari 2016