Nederlandse ingenieurs maken sterkste beton ter wereld - Regis Consult

Nederlandse ingenieurs maken sterkste beton ter wereld

Onze noordenburen ontwikkelden het sterkste beton ter wereld, ‘ultrahogesterktebeton’ (UHSB) genaamd. Geen dikke laag beton maar een dunne betonplaat van 45 millimeter is tien keer zo sterk als traditionele beton. Zo kan UHSB een zware truck van 35 ton, vergelijkbaar met 30 auto’s, houden volgens de test die ze vorige week uitvoerden.

Het ultrahogesterktebeton wordt gemaakt met speciale vulstoffen zoals microsilica en staalvezels zodat zowel de sterkte als de dichtheid toeneemt. Minder ‘schadelijke’ stoffen zoals chloriden en doorzouten kunnen doordringen waardoor het beton minstens honderd jaar onderhoudsvrij blijft.

Sinds 2012 is UHSB toegepast op enkele projecten in Nederland zoals ‘de eerste Ultrabrug’ in Rotterdam en ‘de tweede Ultrabrug’ in Eindhoven. Die laatste werd deze zomer geplaatst, is 23 meter lang en 4 meter breed en heeft maar een gemiddelde dikte van 400 millimeter.

Vorige week werd het sterke beton uitvoerig getest nabij de Ultrabrug in Eindhoven waar een zware truck van 35 ton over de verschillende platen reed. “Met de test willen we de sterkte van het beton in de schijnwerpers zetten en laten zien welke extreem hoge belasting het aan kan”, zegt directeur Dil Tirimanna van FDN. Volgens hem maakt het ultrahogesterktebeton wereldwijd nieuwe manieren van bouwen mogelijk. “Je kunt hogere gebouwen en dunnere kolommen bouwen, slankere en langere bruggen, beschermingsconstructies zoals bunkers of bouwen op water, zoals een vliegveld in zee. De mogelijkheden zijn onbeperkt, maar dan moet je wel weten hoe het werkt. Daarom organiseren we deze proef", zegt hij.

UHSB is een verdienste van vier Nederlandse samenwerkende bedrijven FDN, ENCI, Mebin en De Jong’s Betonbedrijf.

Publicatiedatum: 19 oktober 2015