Chatbots en Cultural Fit in rekrutering - Regis Consult

Chatbots en Cultural Fit in rekrutering

Op 1 augustus vieren we ‘World Wide Web day’, een dag volledig gewijd aan het ‘web browsen’. Die online activiteit zit intussen in onze vingertoppen en brengt ons in contact met alles en iedereen ter wereld. Ook in de rekrutering heeft het www een niet in te schatten veranderingen met zich mee gebracht. Weg met de fichebakken, hello CRM-systemen en online rekruteren! Maar daar hield het niet mee op: dagelijks komen er nieuwe initiatieven bij en artificiële intelligentie begint ook de bovenhand te nemen in rekrutering.

Chatbots

We willen steeds sneller en beter geholpen worden, maar liefst via een persoonlijke benadering. De telefoon nemen en een recruiter opbellen is niet altijd evident: je hangt in de wachtrij, je contactpersoon is in lunchpauze of je hoort een vervelende voice-over die zegt dat alle lijnen momenteel bezet zijn. Een e-mail sturen is dan vaak de volgende stap, maar daarop krijg je niet meteen een antwoord. Daarom grijpen heel wat bedrijven terug naar iets wat we in de jaren ’90 al kenden, maar inmiddels in een nieuw jasje is gestoken: de chat.

Wanneer je op een dienstverlenende website komt zoals Eni, krijg je de mogelijkheid om rechtsonder een chatsessie met een medewerker te starten. Daar zit dan een echte persoon achter of je krijgt een aantal keuzemogelijkheden die je in de juiste richting moet sturen.

Aangezien ongeveer de helft van de jobzoekenden naar een job zoeken buiten de kantooruren (48% van de gebruikers bezoeken onze website voor 9u ’s ochtends of na 18u ’s avonds) is de activiteit op onze jobpagina best hoog na sluitingstijd. Leuk, maar business gewijs gezien best lastig aangezien er dan geen recruiter aanwezig is die beschikbaar is voor vragen. Ze kunnen dan niet met een medewerker spreken, maar moeten een boodschap inspreken of een e-mail sturen. De oplossing? Een virtuele recruiter! Een chatbot zoals die van Joboti kan kandidaten met vragen meteen verder helpen via een chatsessie op de website. Zo krijgen ze al een eerste antwoord op hun vragen.

Een applicatie zoals een chatbot implementeren op je website is één ding, je businessmodel laten draaien rond een chatbot is iets anders. Toch zette Sympl in 2015 de stap naar een online rekruteringskantoor met een unieke combinatie van online tools en menselijke recruiters. De voorselectie gebeurt volledig door chatbots en sollicitanten kunnen een geautomatiseerd video interview opnemen.

Cultural Fit

Heel wat onderzoeken tonen aan dat een medewerker die past in je bedrijfscultuur een hoger engagement heeft, meer betrokkenheid toont en dus ook een hogere productiviteit heeft. Erg waardevol voor het bedrijf en daarom is het belangrijk om al van de start mensen in dienst te nemen die een hoge affiniteit hebben met de bedrijfscultuur. Maar hoe vinden bedrijven meteen de geschikte match en andersom, hoe weten sollicitanten of ze bij het bedrijf passen? Daar zijn tegenwoordige handige websites en tools voor. Zo kan je bij CompanyMatch en op Twegos een vragenlijst beantwoorden met je professionele en persoonlijke voorkeuren. Na de test krijg je het resultaat te zien welke bedrijven het best bij je passen. Bij CompanyMatch krijg je daar zelfs een procentuele score bij.

Publicatiedatum: 1 augustus 2017