Voorzien kmo’s in 2020 eigen stroomverbruik via kleine windmolens? - Regis Consult

Voorzien kmo’s in 2020 eigen stroomverbruik via kleine windmolens?

Engie Electrabel wil via een partnership met de Waalse windmolenbouwer Fairwind kleinschalige windenergie bij landbouwers en kmo’s promoten. De bedoeling is om tegen 2020 een honderdtal installaties te verkopen.

Aangezien ons land 40 000 boerderijen telt, waarvan de helft klant is bij Engie Electrabel, zag het elektriciteitsbedrijf een opportuniteit om haar rol als lokale leider van energietransitie volop op te nemen en in te zetten op kleine windmolens voor kmo’s en landbouwers. De zoektocht naar een geschikte partner bracht hen bij Fairwind, een Belgisch bedrijf uit Henegouwen, dat kleine windturbines ontwikkelt en produceert. Het bedrijf bestaat bijna 10 jaar, maar kon nog maar 30 windmolens aan de man brengen. Met het nieuwe partnership willen de beide bedrijven tegen 2020 minstens 100 kleine windmolens hebben verkocht aan kmo’s en landbouwers.

Engie Electrabel en Fairwind zullen twee types op de markt brengen: een met een vermogen van 10 kilowatt en een met 50 kilowatt. De molens zien er ook iets anders uit dan het klassiek beeld van een windturbine met een horizontale as. De schoepen van de windmolens van Fairwind draaien immers rond een verticale as.

De nieuwe samenwerking moet de negatieve beeldvorming rond kleinschalige windenergie uit de wereld helpen. Tot voor kort stonden kleine windmolens gelijk aan energie-inefficiëntie en weinig bedrijfszekerheid doordat het aanbod beperkt was tot zeer kleine exemplaren met een vermogen van maar enkele kilowatt. Fairwind brengt daar verandering in door de productie van molens van 18 tot 30 meter hoog en met een vermogen van 10 tot 50 kW. Per jaar kan de windmolen tot 110 MWh produceren, wat ongeveer gelijk is aan het verbruik van 30 gezinnen. De kostprijs van een windmolen varieert tussen 100 000 en 200 000 euro, een investering die na 6 à 8 jaar is terugverdiend.

Engie electrabel zal van 28 t/m 31 augustus aanwezig zijn op de Beurs van Libramont op stand 61-01. Daar kunnen geïnteresseerden ongetwijfeld meer informatie over de kleine windmolens verkrijgen. Meer informatie over de windmolens lees je hier.

© Engie Electrabel

Publicatiedatum: 20 juli 2017