10 tips om succesvol te solliciteren - Regis Consult

10 tips om succesvol te solliciteren


Een goede sollicitatie vraagt een doelgerichte en goede voorbereiding. Jobsites afschuimen of je cv massaal verspreiden werkt niet. Wat wel? Dat lees je in onze 10 gouden Regis-tips!

1. Voor welke bedrijven wil je werken?

Maak een lijst van de bedrijven die als eerste in je opkomen. Welke werkgevers hebben volgens jou een goede reputatie? Heb je van je vrienden of kennissen al positieve verhalen gehoord? Noteer dat! Bekijk ook de website van het bedrijf, zoek online naar getuigenissen hoe het is om daar te werken en bezoek ook zeker de social media kanalen. Deze zaken geven vaak een duidelijk beeld hoe de werksfeer en bedrijfscultuur is.

2. Voor welke job wil je solliciteren?

Je studierichting hoeft je niet per se vast te pinnen op een bepaald beroep. Kijk naar je vaardigheden, je persoonlijkheid en je ervaring op de werkvloer. Misschien heb je wel veel geleerd van een collega met een andere functie en misschien heb je onlangs een extra opleiding gevolgd? Zoek daarom ook zeker op de programma’s die je beheert en je technische vaardigheden.

3. Maak werk van je cv

Je cv is je verkoopsdossier. Noteer niet alleen je behaalde opleidingen en je vorige werkgevers, maar vooral je vaardigheden. Geef ook mee naar welke job je op zoek bent, op welke manier je graag werkt (zelfstandig - in team), wat je zoekt in een job en hoeveel je graag wil verdienen.

4. Upload je cv

Zelf op zoek gaan naar een job is erg leerrijk, maar vaak ook erg enerverend. Er staan duizenden jobs online, begin daar maar eens aan! Wat erg effectief is, is jouw cv zelf online plaatsen. LinkedIn is daar een mooi modern voorbeeld van, maar ook op rekruteringssites vind je vaak een manier om dat te doen. Door je cv beschikbaar te stellen, bied je jezelf automatisch aan als werkzoekende.

5. Maak gebruik van een job alert

Wat een onmogelijke zoektocht tussen duizenden online jobs nog kan oplossen, is het instellen van een job alert. Vul je vakgebied, je functie type en de regio waarin je wil werken in en ontvang vacatures die afgestemd zijn op jouw profiel in je mailbox. Zo maak je komaf met oninteressante aanbiedingen.

6. Neem persoonlijk contact op

Heb je een interessante vacature gezien of ontvangen? Andere kandidaten wellicht ook. Aarzel dus niet langer en neem persoonlijk contact op met de verantwoordelijke van de vacature. Leg hem/haar uit waarom je erg geïnteresseerd bent in de jobaanbieding en waarom je een ideale kandidaat bent. Zo heeft de recruiter in kwestie al een eerste keer kennis met je kunnen maken.

7. Een originele motivatiebrief werkt

Waarom je voor een bepaalde job solliciteert is het eerste en het belangrijkste dat een recruiter wil weten. In je motivatiebrief heb je plaats genoeg om iemand te overtuigen dat jij de ideale kandidaat bent. Grijp dus die kans en schrijf steeds een persoonlijke motivatiebrief. Dezelfde motivatiebrief uitsturen voor meerdere jobs is not done.

8. Solliciteer spontaan

Het gebeurt weleens dat het een periode stiller is op de arbeidsmarkt dan gewoonlijk. Dat wil niet zeggen dat bedrijven niet op zoek zijn naar nieuwe collega’s. Integendeel, ga er vanuit dat bedrijven ten allen tijde openstaan voor interessante profielen. Een spontane sollicitatie wordt misschien niet meteen ingevuld, maar je laat zo wel weten dat je erg geïnteresseerd bent in het bedrijf. En dat is altijd een voordeel!

9. Volg je sollicitatie op

Heb je een ideale job gevonden? En heb je je cv en motivatiebrief doorgestuurd maar heb je nog geen antwoord gekregen? Bel de verantwoordelijke van de vacature zeker op om te vragen of hij/zij je sollicitatie goed ontvangen heeft. Wanneer je de recruiter in kwestie aan de lijn hebt, grijp dan je kans en vraag hoe de procedure zal verlopen. Zo weet je ineens wanneer je een antwoord kan verwachten.

10. Geloof in jezelf

Last but not least: blijf geloven in jezelf. Op zoek gaan naar een job is geen gemakkelijk pad om te bewandelen. Je moet sterk in je schoenen staan om moeilijke vragen te beantwoorden, je krijgt vaak te maken afwijzingen en toch kan je nooit een steek laten vallen. Ga er vanuit dat je de juiste persoon voor de job bent en straal dit ook uit tijdens een sollicitatiegesprek. Maar let op, overdaad schaadt! Je wil uiteraard ook niet arrogant overkomen.

Veel succes!

Heb je nog vragen of ben je op zoek naar een job? Contacteer dan zeker onze medewerkers, zij helpen je graag verder.

Publicatiedatum: 7 april 2015